Τρίτη 21 Μαΐου 2024 10:45
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαρτίου 2018
Επικαιρότητα

Η Χάρτα του Ρήγα 220 χρόνια μετά

Off

Η περιοδική έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο», 220 χρόνια μετά την έκδοσή της στη Βιέννη το 1797 εγκαινιάζεται αύριο Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, αλλά και των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 10 ετών από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα πλαισιώνουν χάρτες, παλαίτυπα εποχής και νομίσματα από τις συλλογές του μουσείου.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά στην Ψηφιακότητα της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA)  κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, με θέμα: «Τα αινίγματα της Χάρτας: Μία άλλη ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα».

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου, το ΑΠΘ και τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και θα ξεκινήσει στις 11.30.

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ στάθηκε στη σημαντική προσωπικότητα του Ρήγα που ανέδειξε την Ήπειρο και το Καπέσοβο μέσα από τη Χάρτα, αναδεικνύοντας ουσιαστικά το εύρος της ελληνικότητας και της συνέχειας και προϊδεάζοντας για την ελληνική επανάσταση.

Ένα έργο πρωτοποριακό για την εποχή που δημιουργήθηκε είναι η Χάρτα του Ρήγα σύμφωνα με την διευθύντρια της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Βαΐα Οικονομίδου.

Θερμές ευχαριστίες τέλος εξέφρασε ο κ. Σουέρεφ προς την Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και προς τον ομότιμο καθηγητή Απόστολο Κατσίκη για τη βοήθειά τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ